Ontwikkelingsdiagnostiek Geboortepsychologie, Reflexintegratie

Ontwikkelingsdiagnostiek

Er is geen goed of fout.

Wel informatie, invloed en inzicht.

De reguliere diagnostiek is gericht op het classificeren van ‘symptomen’; stukjes gedrag die een kind vaak laat zien. Een combinatie van deze stukjes gedrag leidt dan tot een diagnose, bv ADHD of ASS. Dit geeft een beeld van hoe de problematiek er bij jouw kind uitziet, maar geeft niet altijd een verklaring voor het gedrag. Vaak kunnen deze symptomen namelijk verklaard worden door een geboortetrauma, hechtingsproblematiek of een gebrekkige reflexintegratie. Deze kinderen zijn gebaat bij een andere kijk op de problematiek, waarbij de focus ligt op de basis van de ontwikkeling.

Binnen Praktijk Rheia bieden we een aanvulling op de reguliere diagnostiek. We noemen dit ontwikkelingsdiagnostiek omdat we uitgebreid in kaart brengen hoe de ontwikkeling van je kind is verlopen van conceptie tot nu.

Herken je dit?

  • Jij en je kind hebben een hele stressvolle of traumatische zwangerschap en/of bevalling doorgemaakt.

  • Je kind was een huilbaby of was juist heel stil en makkelijk.

  • Heeft je kind een indrukwekkende ervaring meegemaakt tijdens zijn eerste levensjaren, bijvoorbeeld een ziekenhuisopname of het verlies van een dierbare?

  • De bewegingsontwikkeling van je kind verliep anders dan bij andere kinderen (bijvoorbeeld voorkeurshouding, kruipen overgeslagen of vaak op tenen lopen).

  • Tijdens de zwemles raakt je kind steeds in paniek onder water of het lukt maar niet om zich de slagen eigen te maken.

  • Overgangsmomenten zijn erg moeilijk voor je zoon of dochter.

  • Het is voor je kind heel moeilijk om emoties zelf te reguleren, hij of zij heeft moeite met grenzen, kan moeilijk stilzitten of heeft lang de tijd nodig gehad om zindelijk te worden.

  • Je kind vertoont gedrag dat past bij bijvoorbeeld een Autisme Spectrum Stoornis, AD(H)D of hechtingsproblematiek, maar je gevoel zegt dat een diagnose niet past bij jouw kind.

  • Er zijn al meerdere diagnoses gesteld bij je kind, maar begeleiding en/of medicatie heeft weinig geholpen.

  • Je bent nieuwsgierig naar de invloed van het geboorteverhaal en de vroegkinderlijke ontwikkeling op hoe jijzelf of je kind in het leven staat.

  • Je merkt dat je zelf steeds in dezelfde valkuilen stapt en krijgt hier geen grip op.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden, er zijn nog veel meer signalen mogelijk.

Dan is ontwikkelingsdiagnostiek bij Praktijk Rheia de juiste keuze voor jullie.

De ontwikkelingsdiagnostiek wordt meestal bij kinderen verricht, maar kan zeker ook voor volwassenen heel helpend zijn.

In een persoonlijk gesprek vertellen we graag meer over de inhoud en het doel van de ontwikkelingsdiagnostiek.

Neem contact op

Zo werkt het:

Wanneer we na een kennismaking en intakegesprek besluiten tot het uitvoeren van onze ontwikkelingsdiagnostiek nemen we de volgende stappen:

Anamnese

We doen een uitgebreide anamnese waarin we het systeem van je kind uitvragen en in kaart brengen. Ook bespreken we jullie opvattingen over ouderschap en opvoeden.

Geboorteverhaal

We maken een analyse van het geboorteverhaal van jullie kind. Dit doen we middels een vragenlijst en een uitgebreid gesprek over de zwangerschap en de geboorte van je kind. Weet je niet alle details meer? Dat is geen probleem!

Screening reflexen

We doen een beoordeling van de reflexen. Met behulp van bewegingstestjes kunnen we zien welke reflexen nog actief zijn en daardoor de samenwerking tussen hoofd en lijf moeilijk maken.

Compleet beeld

Wij voegen al deze informatie samen tot een compleet beeld, waardoor meer inzicht zal ontstaan in de invloed van de vroegkinderlijke ontwikkeling op jou of je kind. We lichten dit toe in een afrondend gesprek.

EXTRA OPTIE: een analyse van een tekening van je kind en/of een ouder-kindsessie bij de paarden. Beide non-verbale werkvormen bieden meer inzicht in de onbewuste gevoelens en patronen die een rol spelen binnen jullie gezin.

Mogelijk geeft de uitslag van de diagnostiek al voldoende aanknopingspunten om zelf verder te gaan. Het kan ook zijn dat er verdere begeleiding nodig is en dan doen we een voorstel voor begeleiding op maat. Ten slotte kan het ook voorkomen dat we doorverwijzen naar meer passende hulpverlening.

Naast Ontwikkelingsdiagnostiek bieden we ook Begeleiding op maat. Lees hier meer over dit aanbod.

Tijdens de fase van ontwikkelingsdiagnostiek is er ook aandacht voor het vertalen van de inzichten die worden opgedaan naar de opvoeding. Er wordt naast de diagnostiek meteen een start gemaakt met individuele afspraken met het kind. Deze staan in het teken van kennismaking en onderzoeken wat het kind graag zou willen leren. We vinden het belangrijk dat kinderen vanaf het begin worden betrokken bij de hulpverlening en daar ook hun mening over kunnen geven. Door meteen te starten met de begeleiding kan alvast een band worden opgebouwd en gaat het kind zich op zijn gemak voelen in de praktijk en bij de begeleiders. Dit biedt een stevige basis voor het vervolg van de begeleiding op maat. Daarnaast krijgen we alvast een goede indruk van de kwaliteiten van het kind die we kunnen aanspreken tijdens de begeleiding.

* Meestal wordt dit gefinancierd vanuit een arrangement van de gemeente.

Alle tarieven zijn per uur en inclusief 21% BTW. Op het traject zijn Algemene voorwaarden van toepassing.

Klik hier voor meer informatie over tarieven en vergoeding.

Rheia - Logo
BPSW - Logo

© 2024 Praktijk Rheia

KVK: 86005030

Fotocredits. De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door:

  • In een Blik fotografie, Agnetha Overbeeke bij Zorgboerderij Praktijk Intzadel en Erik van Seters.
  • Voor het maken van de foto’s zijn modellen ingezet en alle foto’s zijn met toestemming geplaatst.