Floortje
Wijkhuizen-Smits

Floortje ontwikkelingspsycholoog, paardencoach, RMTI behandelaar

Hoi, ik ben Floortje. Ik ben getrouwd met André en moeder van een zoon en een dochter.

Als kind wist ik al dat ik later kinderen wilde helpen. Ik groeide op in een betrokken en warm gezin, ik was een vrolijk kind en deed het goed op school. Achteraf weet ik dat er ook sprake was van psychische problemen binnen mijn gezin en dat mijn geboorteverhaal een grote invloed op mij heeft gehad. Ik was een gevoelig meisje en observeerde graag de wereld om mij heen. Misschien komt mijn behoefte om kinderen te helpen daar vandaan. Al met al had ik een gelukkige jeugd. Voor mij is er in de ontwikkeling van een kind geen sprake van goed-fout. Er is wel invloed op hoe je in het leven staat. Uiteindelijk ben ik Ontwikkelingspsychologie gaan studeren om te leren kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling.

Na mijn studie ontmoette ik een paardencoach; iemand die kinderen hielp door paarden in te zetten. Ik was jaloers, dat wilde ik ook! Daarom heb ik de opleiding Ecologische Pedagogiek gevolgd en geleerd om paarden in te zetten in de begeleiding van kinderen. Al vrij snel ben ik toen mijn eigen praktijk Cavallo Coaching gestart, zodat ik kinderen kon begeleiden bij hun ontwikkeling tijdens het werken met paarden. Ik geniet daar nog steeds enorm van.

Binnen de begeleiding met paarden werk je veel met beweging. De beweging van het paard helpt kinderen om beter te ontwikkelen. Ik kwam erachter dat jouw reflexen aan de basis staan van je ontwikkeling en dat deze de ontwikkeling flink kunnen verstoren wanneer ze niet goed worden geïntegreerd. Na het volgen van de cursussen “Coach Kinderbrein en beweging” en “Movement Based Learning” bleek het integreren van reflexintegratie in mijn werk met de paarden ontzettend waardevol. Om de reflexintegratie binnen Praktijk Rheia nog sterker neer te kunnen zetten, ben ik inmiddels ook RMTi-behandelaar.

Ik merkte tijdens het werken met kinderen dat je dit niet kunt doen zonder ouders hier ook bij te betrekken. In het kader van een leven lang leren volgde ik de opleiding tot“Systeemtherapeutisch werker” om ouders en gezinnen nog beter te kunnen ondersteunen.

Terwijl ik met deze professionele ontwikkelingen bezig was, liep ik persoonlijk een beetje vast. Via mijn eigen therapeut kwam ik in contact met de geboortepsychologie en daar ging een wereld voor mij open. Ik ontdekte dat mijn eigen geboorteverhaal veel invloed op mij heeft gehad en kreeg door deze informatie meer inzicht in mezelf, waardoor ik eindelijke sommige patronen kon veranderen. Ook het gedrag van mijn kinderen begrijp ik nu beter en ik kan ze hier (meestal) beter in begeleiden. Uiteraard wilde ik dit ook kunnen toepassen in mijn vak en ben ik samen met Yvonne begonnen aan de training“Geboorte in Kaart”.

We ontdekten de gezamenlijke visie dat gedrag van kinderen te verklaren is vanuit de geboortepsychologie, de invloed hiervan op de hechting en de vroegkinderlijke ontwikkeling. We vinden dat hier binnen de huidige hulpverlening te weinig aandacht voor is en willen hier graag meer bekendheid aan geven. We denken met deze kijk op de ontwikkeling van kinderen veel kinderen en hun ouders verder te kunnen helpen. Vanuit die gezamenlijke behoefte is Praktijk Rheia ontstaan!

Rheia - Logo
BPSW - Logo

© 2024 Praktijk Rheia

KVK: 86005030

Fotocredits. De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door:

  • In een Blik fotografie, Agnetha Overbeeke bij Zorgboerderij Praktijk Intzadel en Erik van Seters.
  • Voor het maken van de foto’s zijn modellen ingezet en alle foto’s zijn met toestemming geplaatst.