Reflexintegratie, RMTi, bewegend leren, samenwerking hoofd en lijf, oefenen

Traumabegeleiding

Bij trauma wordt meestal direct gedacht aan heel heftige gebeurtenissen, zoals een overlijden of seksueel misbruik. Maar elke erg negatieve, nare of overweldigende ervaring, ook wel ‘overwhelming experience’, kan leiden tot trauma. Je stressresponssysteem geeft op die momenten een automatische reactie. Wanneer deze reactie niet losgelaten wordt en er na de overweldigende ervaring niet voldoende aandacht is voor het verwerken van de stressreactie, kan trauma ontstaan.

Een zwangerschap, bevalling en geboorte zijn per definitie overweldigend voor zowel moeder als kind. Het is een nieuwe situatie waar je je maar beperkt op voor kunt bereiden. Het is dus heel normaal dat zich daarbij stressvolle situaties voor doen. Het hangt van de omstandigheden en ondersteuning af of hier een trauma rond ontstaat. Een trauma ontstaat vaak als er naast nare ervaringen ook leed-op-leed plaatsvindt, bijvoorbeeld doordat de moeder zich niet gehoord voelde tijdens de bevalling of er interventies hebben plaatsgevonden waar zij niet achter staat. Daarnaast kan er sprake zijn van secundair trauma. Dit is het geval wanneer iemand getuige is van een overweldigende ervaring van een ander. Dit kan bijvoorbeeld de vader of een oma zijn, maar ook een professional zoals de verloskundige. Deze getuige ervaart dezelfde klachten als de persoon die de ervaring heeft ondergaan.

Voor wie:

Praktijk Rheia kan traumabegeleiding bieden aan zowel ouders en kinderen als professionals en overige bij een overweldigende ervaring betrokken personen die aanlopen tegen de gevolgen van die ervaring.

Symptomen van traumatische stress zijn bijvoorbeeld:
  • verontrustende gedachten of herinneringen aan de ervaring;

  • verontrustende dromen over de ervaring;

  • lichamelijke reacties (zoals een snelle hartslag of een ‘steen in de maag hebben’) wanneer je aan de gebeurtenis herinnerd wordt;

  • van streek raken door dingen die je aan de gebeurtenis herinneren;

  • moeilijk in slaap kunnen komen of te vroeg wakker worden;

  • geïrriteerdheid en woedeaanvallen;

  • gespannen zijn of schrikken van iets onverwachts.

Bij een baby kun je traumatische stress herkennen aan bijvoorbeeld overmatig veel huilen of juist te weinig van zich laten horen.

Reflexintegratie, RMTi, beweging, ontwikkeling, hersenen en lijf

Denk je dat traumabegeleiding voor jou of je kind helpend kan zijn?Neem contact met ons op

Tarieven

De genoemde tarieven zijn per behandeling en inclusief 21% BTW. Er zijn Algemene Voorwaarden van toepassing.

Rheia - Logo
BPSW - Logo

© 2024 Praktijk Rheia

KVK: 86005030

Fotocredits. De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door:

  • In een Blik fotografie, Agnetha Overbeeke bij Zorgboerderij Praktijk Intzadel en Erik van Seters.
  • Voor het maken van de foto’s zijn modellen ingezet en alle foto’s zijn met toestemming geplaatst.