Beweging is ontwikkeling! Door naar de bewegingen van een kind te kijken, kun je veel leren over de ontwikkeling van het kind en op welke manier we het kind kunnen ondersteunen. De ontwikkeling van het kind begint in de basis namelijk door te bewegen.

Reflexintegratie, RMTi, bewegend leren, samenwerking hoofd en lijf, oefenen

Reflexintegratie

Al in de baarmoeder wordt de grondslag gelegd voor de drie bewegingsdimensies die we ons hele leven doorlopen. De basis van deze bewegingen wordt gelegd door de ontwikkeling van de primitieve reflexen. De integratie van reflexen vormt de basis voor het ontwikkelen van de zintuigen, motoriek, emoties en het vermogen om te leren. Om uiteenlopende redenen kan het gebeuren dat de reflexen niet volledig geïntegreerd raken. Omdat de reflexintegratie de basis vormt van de verdere ontwikkeling kunnen hierdoor ook in de verdere ontwikkeling problemen ontstaan. Door het alsnog helpen integreren van de reflexen houdt een kind meer energie over en kan hij of zij weer tot ontwikkeling komen omdat het hoofd en het lijf beter samenwerken. Een kind is daarna ook beter te coachen op de punten die nog aandacht nodig hebben.

Ik wil mijn kind helpen een stevige basis te ontwikkelen

Voor wie:

Kinderen met niet-geïntegreerde reflexen kunnen op verschillende gebieden vastlopen in de ontwikkeling. Dit hangt erg af van de mate waarin de reflexen niet goed geïntegreerd zijn. Kinderen met een afwijkende motorische ontwikkeling (bijvoorbeeld niet kruipen, houterig, slechte fijne motoriek). Kinderen die vastlopen op school, die vanwege niet stil kunnen zitten of moeite met concentreren niet tot leren kunnen komen of moeite hebben met lezen en/of schrijven. Kinderen die sociaal-emotioneel vastlopen, die bijvoorbeeld moeite hebben met emotieregulatie of omgaan met grenzen. Binnen Praktijk Rheia wordt de reflexintegratie met name ingezet bij kinderen.

Reflexintegratie, RMTi, beweging, ontwikkeling, hersenen en lijf

Zo werkt het:

Vragenlijst

We sturen een vragenlijst over het gedrag en de ontwikkeling van jouw kind.
Deze kan ingevuld terug worden gestuurd of mee worden genomen naar de eerstvolgende afspraak.

Screening

We doen een screening van de reflexen van jouw kind. Dit zijn verschillende bewegingstestjes waarbij we kunnen zien of en zo ja, welke reflexen nog actief zijn.

Behandeling

We maken een plan van aanpak voor de reflexen waarmee we aan de slag gaan. We bieden het lijf ritmische bewegingen aan om de reflexen alsnog te integreren. Voor het snelste resultaat vragen we ouders om ook thuis met hun kind te oefenen. De frequentie van de behandelingen spreken we samen af.

Evaluatie

Na een afgesproken periode evalueren we hoe het gaat en wat er nog nodig is. Daarbij doen we opnieuw een screening op de reflexen.

OPTIE: Er kan extra ondersteuning geboden worden in het integreren van reflexen middels oefeningen te paard. Vraag naar de mogelijkheden.

De reflexintegratie wordt binnen praktijk Rheia zowel aangeboden in de ontwikkelingsdiagnostiek als de begeleiding op maat. Er kan in overleg ook uitsluitend middels de RMTi methode gewerkt worden.

Tarieven

De genoemde tarieven zijn per behandeling en inclusief 21% BTW. Er zijn Algemene Voorwaarden van toepassing.

Rheia - Logo
BPSW - Logo

© 2024 Praktijk Rheia

KVK: 86005030

Fotocredits. De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door:

  • In een Blik fotografie, Agnetha Overbeeke bij Zorgboerderij Praktijk Intzadel en Erik van Seters.
  • Voor het maken van de foto’s zijn modellen ingezet en alle foto’s zijn met toestemming geplaatst.