GIK kaartenset Geboorte in Kaart, geboortepsychologie

Geboorteverhaal

De zwangerschap en geboorte bezien door de ogen van de baby!

Een voorbeeld van een geboortepatroon is jezelf zichtbaar durven maken. Hoe vind jij het om gezien te worden? Sta je graag op de voorgrond of juist niet? Krijg je altijd rode vlekken als je moet presenteren of sta je vol zelfvertrouwen voor een groep? Een geboortepatroon is niet goed of fout, maar kan wel helpend zijn of juist in de weg zitten. Begrijpen waar het patroon ontstaan is, is de eerste stap naar het patroon veranderen.

Vanuit de inzichten uit de geboortepsychologie onderzoeken we met de methodiek Geboorte in Kaart hoe de zwangerschap en de bevalling zijn verlopen. Gedurende deze periode verloopt de ontwikkeling van een baby ontzettend snel. We weten steeds meer over de invloed van deze periode op de aanleg van de hersenen en andere organen. Ook is bekend dat via het celgeheugen de ervaringen van de baby tijdens de zwangerschap en geboorte worden opgeslagen in ons lichaamsgeheugen. Dit betekent dat ons lijf zich nog herinnert wat het tijdens deze periode heeft meegemaakt, ook al zijn dit geen herinneringen die je kunt navertellen. De ervaringen die je tijdens deze periode opdoet, vormen een blauwdruk voor hoe je nu in het leven staat en de persoon die je nu bent. Onbewust heeft deze kwetsbare periode een grote invloed op ons verdere leven. Dat kan een hele positieve en krachtige invloed zijn, maar het kan ook zijn dat deze invloed zorgt voor gedragspatronen die niet (meer) helpend zijn.

Voor wie:

De methodiek Geboorte in Kaart zetten we vaak in als er een hulpvraag is rondom het gedrag van een kind, maar kan ook zonder concrete hulpvraag ingezet worden voor zowel een kind als een volwassene. Je leert altijd meer over jezelf of je kind en welke invloed deze periode heeft op de persoon die jij nu bent of je kind is. Er hoeft niet per sé sprake te zijn van een stressvolle zwangerschap of traumatische geboorte om de geboortepatronen in kaart te laten brengen. Wat voor een moeder een hele fijne bevalling geweest is, kan voor de baby heel overweldigend zijn. Wil je meer weten of samen overleggen om te kijken of deze methodiek bij jou past? Neem dancontact met ons op.

Geboorte in Kaart, geboortepsychologie, inzicht

Zo werkt het:

Vragenlijst

We sturen een vragenlijst op over de zwangerschap en bevalling. Deze kun je alvast invullen en eventueel nog informatie navragen bij je partner of jouw eigen moeder (als het over jouw eigen zwangerschap gaat). Deze stuur je een week voor onze afspraak weer terug.

Geboorteverhaal

We voeren samen een gesprek over de zwangerschap en geboorte van jou of jouw kind. Oudere kinderen kunnen hier soms bij zijn. We kijken op verschillende manieren naar de ervaringen die je hebt opgedaan tijdens de zwangerschap en geboorte.

Het is mogelijk om in een tweede gesprek te onderzoeken welke behoeftes tijdens de zwangerschap en geboorte zijn ontstaan en in welke mate deze wel of niet vervuld zijn. Dit is mogelijk voor volwassenen, kinderen of jonge baby’s.

Verslag en gesprek

Wij voegen al deze informatie samen tot een compleet beeld, waardoor meer inzicht zal ontstaan in de gedragspatronen (en behoeftes) die ontstaan zijn tijdens de zwangerschap en geboorte. Dit verslag en wat je daar mee kunt, bespreken we in een afsluitend gesprek.

Kelly (over geboorteverhaal)

- Ik wist niet goed wat ik hiervan moest verwachten, maar wat was het leuk en vooral herkenbaar! -

Met behulp van Yvonne is mijn geboorteverhaal in kaart gebracht. Ik wist niet goed wat ik hiervan moest verwachten, maar wat was het leuk en vooral herkenbaar! Ik was me er nooit zo van bewust wat een impact het verloop van een zwangerschap en geboorte kan hebben op een persoon, het was dus heel leerzaam om hiernaar te kijken. Ik heb ook veel gelachen omdat een hoop karaktereigenschappen zo herkenbaar waren en erg goed bij mij pasten! Yvonne begeleidde mij goed door de opdrachten heen en ik vond het heel leuk om op deze manier met haar aan de slag te gaan.

Wanneer je nieuwsgierig bent naar de invloed van jouw geboorteverhaal op wie jij bent, ben je ook van harte welkom voor een Geboorteverhaal-sessie. Een compleet geboorteverhaal vormt een mooie weergave van de periode van de zwangerschap, de geboorte en vlak daarna en laat zien hoe dit je, hoe klein je ook nog was, heeft gevormd tot wie je nu bent. Dit geeft altijd meer inzicht in jezelf.

Ik wil nu een afspraak aanvragen voor een Geboorteverhaal-sessie.

Tarieven

Alle genoemde prijzen zijn per verhaal en inclusief 21% BTW. Er zijn Algemene voorwaarden van toepassing.

Rheia - Logo
BPSW - Logo

© 2024 Praktijk Rheia

KVK: 86005030

Fotocredits. De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door:

  • In een Blik fotografie, Agnetha Overbeeke bij Zorgboerderij Praktijk Intzadel en Erik van Seters.
  • Voor het maken van de foto’s zijn modellen ingezet en alle foto’s zijn met toestemming geplaatst.